EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA | De la Festa, la Vespra
30-11-2022
"De la festa, la vespra", el recorregut de fotografies antigues de la nostra comarca (també de Fontanars) relacionades amb actes socials i festius arriba a la Casa de la Cultura de Fontanars dels Alforins aquest diumenge dia 4 de desembre a les 12 h.
La majoria de les fotografies corresponen a la primera dècada del segle XX, tot i que n'hi ha algunes de la dècada dels anys 20.
Veniu i porteu als vostres majors perquè de segur que els encantarà i... a vosaltres també!
Vos esperem!
L'EXPOSICIÓ
Recorregut gràfic per la sociabilitat festiva de la Vall d’Albaida a principis de segle XX, que l’Associació Cultural d’Ontinyent La Nostra Terra ha dut a terme, suposa la localització i el muntatge d’una exposició de fotografies antigues de la Vall d’Albaida relacionades amb actes socials i festius celebrats històricament en aquesta comarca.
La finalitat bàsica d’aquesta exposició és fer conéixer i reconéixer el patrimoni festiu de la Vall d’Albaida com a acció vehicular de la sociabilitat d’un poble amb tot el seu contingut i valor patrimonial. El concepte de sociabilitat festiva s’entén com un dels mecanismes principals de les relacions humanes d’una comunitat, amb uns valors històrics que es repeteixen al llarg del temps i són transmesos i heretats per les generacions futures. En aquest sentit, i per les les circumstàncies tan dolentes sobrevingudes per la pandèmia, que ha limitat la celebració dels ritus socials i festius, considerem molt oportuna la necessitat de mostrar el bagatge històric que aquestes tradicions han tingut en la nostra comunitat al llarg del temps, amb una mostra gràfica d’aquelles festes i rituals festius, que ja se celebraven al nostre territori a principis del segle XX, i que poden ser considerats com els primers registres fotogràfics existents d’aquestes activitats lúdiques.
L’exposició pretén mostrar imatges històriques d’esdeveniments festius, en què es manifesta la sociabilitat a partir dels rituals celebrats en diferents moments de l’any quan s’ocupaven els carrers de les poblacions de la Vall tal i com es continua fent en l’actualitat. A més a més, hi ha una tria d’imatges significatives sobre els llocs de celebració dels rituals: monuments, espais litúrgics realitzats ex professo, arquitectures efímeres, ornamentacions de carrer, etc. com a exemplificació de la transformació momentània dels espais comuns durant una celebració.
Al cap i a la fi, totes les imatges fan referència a esdeveniments propis de la història i del patrimoni cultural immaterial valencià: usos socials, romeries, rituals i actes festius, especialment els que reforcen el sentiment d’identitat i continuïtat amb el passat del nostre poble.
La datació de les fotografies està emmarcada bàsicament en la primera dècada del segle XX; alguna de la dècada dels anys 20, seleccionada per la seua significativa representativitat. Totes provenen dels repositoris i arxius d’imatges històriques coneguts hui dia, tant de l’àmbit públic com privat.
Esperem que, amb la organització d’aquesta activitat i l’edició d’aquest catàleg, que romandrà més enllà del muntatge expositiu, puguem contribuir a enriquir el nostre patrimoni cultural, així com al reconeixement de la importància que la sociabilitat festiva ha tingut, té i tindrà entre nosaltres.
LA NOSTRA TERRA